Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TBE-fästingar har blivit vanligare i Skåne de senaste 20 åren. Antalet fall är relativt lågt sett till befolkningen, men Region Skåne ser ändå att fallen dyker upp på nya platser. Foto: Erlend Aas/NTB

Nya TBE-fall i Skåne – dyker upp i fler områden

Publicerad

Hittills har nio fall av TBE-smitta konstaterats i Skåne varav hälften smittats i länet. Även om det ligger på en väntad nivå, ser Region Skåne att TBE-bärande fästingar blir fler och hittas i nya områden.

– Detta är en infektion som kan slå väldigt hårt om man har otur, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

De flesta fallen, liksom tidigare år, har varit i nordöstra Skåne, men börjar även dyka upp på nya platser. Sjukdomen är relativt ovanlig i länet men har ändå börjat etablera sig.

– TBE-fallen har sakta ökat i Skåne, från det att vi började observera detta från början av 2000-talet, säger Mattias Waldeck.

Sjukdomen finns ute i naturen

De som smittas av TBE kan få lindriga symptom till en början som feber och muskelvärk och kan friska till efter några dagar. Men upp till en tredjedel av de smittade riskerar att få hjärnhinneinflammation.

Enligt Mattias Waldeck är årets siffror i nivå med förra året och inget som förvånar. Däremot, i och med den ökning som skett över tid, så uppmanar Region Skåne att man ska vara medveten om att sjukdomen finns ute i naturen.

– Förutom att göra det svårt för fästingar att bita, kan man låta vaccinera sig om det är så att man ofta utsätts för fästingbett, säger Mattias Waldeck.

Konstaterade TBE-fall i Skåne

2018: 11 stycken

2019: 13 stycken

2020: 11 stycken

2021: 19 stycken

2022: 12 stycken

2023: 9 st (till och med 8 augusti)

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.