Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabeth Trolle, dotter till 93-åriga Karin, känner förtvivlan inför det väntade beslutet att lägga ner Tallgårdens äldreboende i Dösjebro. Foto: Hans Larsson/SVT

Tallgården läggs ner – trots protester och 1 000 namnunderskrifter

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga boende tvingas flytta när äldreboendet Tallgården i Dösjebro läggs ner vid årsskiftet – trots protester från både dem och deras anhöriga och trots att över 1000 namnunderskrifter samlats in.

– Bättre ställe att bo på finns inte. Den som kommit upp med idén att lägga ner måste vara sjuk i huvudet, utbrister 93-åriga Karin Trolle, en av de boende.

Tallgården, med 20 platser och lika många anställda, är inriktat mot äldre med somatiska (kroppsliga) besvär. Huvudbyggnaden uppfördes 1926 men döms nu ut av politikerna, främst med hänvisning till arbetsmiljöskäl. Det formella avvecklingsbeslutet tas på tisdag av Kävlinge kommuns omsorgsnämnd. 

– Byggnaden är gammal och håller inte längre för den moderna omsorgens krav. Det är svårt med personalutrymmen, det finns brister i såväl värme som ventilation och rummen är inte tillräckligt stora för somatisk verksamhet – och så vidare, säger omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) till SVT Nyheter.

Den personal vi möter vittnar om en omtyckt arbetsplats och känner inte igen sig i beskrivningen av arbetsmiljön

– Absolut inte, här finns gott om utrymme både för oss och de boende. Själv har jag jobbat och trivts här i trettio år, säger Annica Ekvall, en av de anställda. 

Se videon med röster från boende och anställda vid det utdömda äldreboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer