Förvirring och kaos på vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Fredag innebär lönedag, men personalen på vårdcentralen Läkargården i Ängelholm har inte fått någon lön på tre månader. Och trots att patienterna inte kan komma åt sina journaler och att personalen inte kan sköta sina uppgifter – går alla ändå till jobbet.

I entrén på Läkargården är det nästan helt tomt, inga patienter väntar i receptionen. Tidigare i veckan stängdes elen av för att räkningarna inte hade betalats i tid. Personalen har inte fått lön på tre månader. Det här är bara några av problemen kring vårdcentralen, men trots det är personalen kvar.

– Vi anser liksom att det är myndigheter som får agera, inte vi. Vi är lojala mot de patienter som är kvar och mot organisationen, säger en person i personalen som vill vara anonym.

Men situationen tär på de anställda.

– Många mår riktigt riktigt dåligt, en del mår så pass dåligt att de har hjärtklappning och sover dåligt. Sen är det ju inte bara det att personalen sover dåligt utav den här situationen våra familjer är ju drabbade indirekt, så att det är ju många som drabbas, berättar en person från personalen.

Även patienter drabbas. Per-Erik Jönsson ville hämta sin journal för att ta med den till sin nya läkare, men eftersom det inte finns någon el så gick det inte att få tag i den.

– Det får inte fungera på det viset, det är ju A och O att sjukvården fungerar så jag var ju mycket besviken. Och sedan, i och med att jag har haft hjärtfel så står hela min bakgrund där och den är ju A och O för den nya doktorn, säger han. 

Trots att skattepengar från Region Skåne fortfarande betalas ut till läkargården vill inte politikerna kommentera bristerna. Anledningen är att det pågår en juridisk process. Istället hänvisar de till regionens tjänstemän.

– Vi måste ju som seriös avtalspartner sköta vår del av avtalet. Och man kan inte klippa ett avtal rakt av utan att vi har gjort vad vi ska göra – skicka de här rättelseanmälningarna och det är ju som sagt vad vi gör.

– Kan man kalla det som är på läkargården idag för verksamhet över huvud taget?

– Alltså, de håller ju öppet med möjlighet att ta emot patienter. Det gör de. 

Men både patienter och personal är trötta på situationen.

– Vi vill ju bara få ett slut på den här situationen så att vi alla kan gå vidare

Sydnytt har sökt läkargårdens vd Martin Wickström men utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer