Peder Winstrup var biskop i Lund 1638-1679. Foto: SVT

Gåtan med fostret i biskops-mumiens kista kan vara löst

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med fostret i biskop Peder Winstrups kista i domkyrkan i Lund kan ha fått en lösning. Forskare i Lund och Stockholm misstänker att fostret är biskopens egen sonson.

Biskopens mumifierade kropp hade legat begravd i Lunds domkyrka i över 300 år, när kistan 2014 öppnades för undersökning.

När forskarna på en röntgenbild upptäckte föremålet i det insvepta linnetyget, trodde de först att det var ett djur, kanske en råtta. Sedan insåg de att det var ett människofoster. 

Jämfört DNA

Nu har DNA från biskopen och fostret jämförts.

Man har också utrett släktskapsförhållandena och kunnat utesluta ett antal möjliga släktskap mellan biskopen och fostret. Men ett släktskap kvarstår.

– Det är möjligt att den för tidigt födde pojken var Peder Pedersen Winstrups son, och biskopen hans farfar, säger Maja Krzewinska, Centrum för paleogenetik vid Stockholm universitet, i ett pressmeddelande.

Peder Winstrup var biskop i Lund 1638-1679. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.