Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När vintern kom frös den nya konstgräsplanen, Svedala kommun menar att leverantören lovat något annat.

Glashalt konstgräs – Svedala kommun känner sig lurad

Uppdaterad
Publicerad

Svedalas nya konstgräsplan är obrukbar i kyla. Det miljövänliga underlaget fryser och fotbollsspelarna halkar. Kommunen menar att leverantören lovat att det inte skulle hända, medan leverantören hävdar att kommunen inte läst på ordentligt.

På grund av närheten till Sege å ville kommunen undvika det traditionella gummigranulatet när man upphandlade en ny fotbollsplan med konstgräs. Risken för att gummi hamnar i ån ansågs för stor och valet föll på en blandning av kork och kokos kallad ”Geofill”, levererat av Svenskt Konstgräs AB. 

Frystålighet var inte något som kommunen krävde i upphandlingen, men pekar på en formulering på leverantörens hemsida:

”Den stabila fuktighetsnivån gör att materialet inte fryser vid låga temperaturer”

– Vi utgår från att det stämmer, säger Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun.

När SVT söker på nätet hittar vi snabbt några enstaka referenser till att materialet ”Geofill” är känsligt för låga temperaturer.

– Detta har inte vi upptäckt. Men vi menar att vi måste kunna utgå från att det leverantören lovar via sin hemsida stämmer, säger Alf Rasmussen.

Rekommenderar salt

För att avhjälpa problemet har Svenskt Konstgräs föreslagit att kommunen saltar planen. Men det är, enligt Alf Rasmussen, inget alternativ eftersom salt då riskerar att rinna ut i ån. 

– Enligt detaljplanen är saltning förbjuden i området. I värsta fall måste vi byta ut materialet. Det kommer bli dyrt, säger Alf Rasmussen.

Materialet ändrades 

Efter uppmärksamhet i media har texten om frystålighet tagits bort och företaget säger att materialet förändrats sen kommunen beställde det och inte längre fungerar lika bra vid kyla. 

Ser du någon anledning till att ni skulle ha kommunicerat det till kommunen? 

– Det är klart att man kan följa sin leverantör i form av nyhetsbrev eller liknande för att hålla sig uppdaterad om vilka produkter som utvecklas. Det är det bästa svar jag kan ge, säger Rasmus Héden, delägare i Svenskt Konstgräs.

Reklamerar produkten

Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun, skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att kommunen varken i nyhetsbrev eller på annat sätt fått information från Svenskt Konstgräs om att granulatets egenskaper har förändrats.

Den 26 januari meddelar Svedala kommun att man reklamerar konstgräsplanen. Reklamationen riktar sig mot VBA Syd AB, som använt Svenskt Konstgräs AB som underentreprenör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer