Foto: SVT

Försökte gå genom tunneln – ville ta sig över sundet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen slog bilister larm om att personer försökte ta sig till Sverige gåendes mot tunneln som leder fram till Öresundsbron.

Det var under sen eftermiddag som den svenska polisen tog emot larmen. Flera bilister hade sett personer gåendes, där fotgängare är absolut förbjudna.

– Eftersom det var på den danska sidan så ringde vi till våra danska kollegor. De ryckte ut och omhändertog några stycken, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos polisen.

Vad det var för personer vet inte den svenska polisen.

– Det kan ha varit asylsökande, säger Ewa-Gun Westford.

Hann inte gå så långt

– Det här kan vara en första antydan till något nytt. Vi vet ju att asylsökande försöker gå genom tunneln under Engelska kanalen, enligt Ewa-Gun Westford.

Hon säger att det i så fall inte är helt oväntat.

– Vi vet från andra tillfällen när det kommer nya regler att det först är lugnt ett par dagar och sedan försöker människor hitta nya vägar att ta sig runt hindren.

Personerna hann inte gå så långt innan de omhändertogs på motorvägen.

– Det var fem personer som var på väg mot Sverige men de kom aldrig så långt som till tunneln. Dansk polis ryckte ut och kunde omhänderta dem vid Vigepladsen strax före tunneln, säger Sanna Holmqvist, informatör på Öresundsbron.

Enligt danska TV2 rörde det sig om en man och fyra barn, som redan sökt asyl i Danmark och därefter bestämt sig för att ta sig till Sverige. Enligt tv-kanalen fördes personerna tillbaka till det mottagningscenter de kom ifrån.l

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet