Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiproduktion kommer att prioriteras högre än tidigare vilket gör att fler skånska åkrar kan komma att producera el i stället för mat de närmaste åren. Foto: Petra Hultman/SVT

Länsstyrelsen: Skånes energiproduktion ska prioriteras högre

Uppdaterad
Publicerad

Företag som har velat bygga solcellsparker på skånsk jordbruksmark har tidigare fått kalla handen av länsstyrelsen. Men nu har myndigheten tänkt om.

– Vi ska prioritera energiproduktion högre än tidigare, säger Rima Dauod, chef på länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Skåne.

Omsvängningen beror framför allt på att det produceras alldeles för lite el i södra Sverige i förhållande till hur mycket som används.

– Varenda kilowatt är viktig, säger Rima Dauod.

Ansökningsprocess tar flera år

Det danska solenergiföretaget Better Energy är ett av de företag som välkomnar länsstyrelsens nya inriktning. Företaget har bland annat ansökt om att få bygga en solpark, på sju till tio hektar, i Strövelstorp utanför Ängelholm.

Ansökan gjordes för två år sedan och ännu är ärendet inte avgjort.

– Det vi framför allt hoppas på är att vi kan få en tydligare vägledning hur vi ska jobba med lokaliseringsutredningarna tidigare i processen, säger Andreas Brännström, vd på Better Energy Sweden.

Vill värna livsmedelsproduktionen

Skåne har landets bästa jordbruksmark och länsstyrelsen har på senare år sagt nej till flera solparker för att värna livsmedelsproduktionen.

Nyligen fick till exempel företaget European Energy nej till en stor solcellspark i Svedberga utanför Helsingborg efter att mark- och miljööverdomstolen gått på länsstyrelsens linje.

Men trots att länsstyrelsen fick rätt, menar myndigheten att domstolen i denna och andra domar samtidigt har gett en fingervisning om att de har möjlighet att också säga ja.

– Vi har fått mer belägg för att vi faktiskt kan prioritera energiproduktionen högre, säger Rima Dauod.

Lantbrukare vill sprida riskerna

Lantbrukaren Torbjörn Bengtsson har kluvna känslor inför att låta en del av sin jordbruksmark bli solcellspark.

– Samtidigt är jag också företagare och behöver sprida riskerna. Med långa perioder av torka kan jag må lite bättre när solen skiner och grödorna torkar om jag har solceller på en del av min mark.

Hör varför Torbjörn Bengtssons åker kan passa som solcellspark i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.