Skånska Småstadens Kulturskola i Hjärup begärs i konkurs. Foto: Richard Lööf

Friskola begärs i konkurs – ett hundratal elever drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Småstadens Kulturskola i Hjärup begärs i konkurs. Föräldrar till eleverna informeras under fredagseftermiddagen.

De flesta av de runt hundra eleverna på skolan kommer från Burlövs kommun. Skolchefen Anders Öhlin har i dag informerats om situationen.

– Vi har tillsatt en speciell kontaktperson som ska svara på frågor från föräldrarna. Vi kommer att kunna ta emot samtliga 69 elever som bor i vår kommun i den kommunala skolan, säger han.

Skolan startade 2006 och drivs som ekonomisk förening. Ambitionen har från start varit att erbjuda eleverna mer kultur och musik än vad som anses finnas i andra skolor.

Vite från Skolinspektionen

Men skolan har haft problem med ekonomin en tid och kritik från Skolinspektionen har duggat tätt de senaste åren.

Så sent som i höstas utdömdes ett vite på 300.000 kronor för en rad brister i verksamheten. Bland annat ansåg inspektionen att skolmiljön inte var trygg, att antalet datorer var för få och att skolhälsovårdens arbete var otillräckligt.

Under torsdagen informerades personalen om att ekonomin har stora brister. Några av de anställdas löner har inte kunnat betalas ut den 27 oktober.

Skolan har för närvarande ett 100-tal elever i årskurserna F-9. I verksamheten ingår också fritidshem och frivillig kulturskola.

Minskat elevantal

I en kommentar säger Peter Bengtsson, ordförande i den ekonomiska föreningen som driver skolan, att en minskning av elevantalet är den främsta orsaken till att skolan går i konkurs:

– Vi tappade elever alldeles i början av höstterminen, vilket medfört att vi nu har för höga personalkostnader, säger Peter Bengtsson till SVT Nyheter Skåne.

I ett mejl framför Peter Bengtsson också att skolan inte kunnat anpassa konstnaderna efter intäkterna och att man därför tvingats fatta detta beslut:

”Att konkursen kommer nu, beror på att det saknades medel att utbetala löner denna månad”, skriver Bengtsson.

Han skriver även att personalen kommer att få sina löner utbetalda genom den statliga lönegarantin, och att verksamheten kommer fortsätta sin verksamhet som vanligt nästa vecka och ”en tid framöver”.

– Det finns ändå hopp om att vi ska kunna sälja verksamheten så att någon annan ska ta över, säger Peter Bengtsson till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer