Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nytorgsmannen bär fotboja och får inte vistas utomhus mellan 21.00 och 07.00 fram till september. I videon berättar Lovisa Nygren, chef för Frivården i Göteborg, mer om hur de arbetar. Foto: SVT

Frivården kontrollerar Nytorgsmannens fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Nytorgsmannen blev dömd till fem års fängelse för 35 olika sexualbrott. Trots att Kriminalvården har bedömt att risken för återfall i brott är hög är han nu villkorligt frigiven och bor i Skåne.

– Risken för återfall är inte en grund för bedömningen av villkorlig frigivning eller inte. Så är regelverket. I normalfallet så frias man efter två tredjedelar av straffet i Sverige, säger Lovisa Nygren, chef för Frivården i Göteborg.

Nytorgsmannen bor nu i Skåne, men är inte helt fri. Han bär fotboja fram till september och får inte vistas utomhus mellan klockan 21.00 och 07.00. Fotbojan är ett litet band som sitter runt foten med GPS-täckning.

– Vi använder den så att personen inte få vara i ett specifikt geografiskt område eller att man måste vara inom ett specifikt geografiskt område. Vi kontrollerar den hela tiden, säger Lovisa Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet