Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar mamman om den verbala attacken som hennes söner utsattes för. Foto: Privat och Bernard Mikulic/SVT

Fyra skolbarn utsattes för rasistiska påhopp – hör deras inspelning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra bröder i åldrarna 10 till 15 år blev verbalt attackerade av en äldre kvinna på en ort i Skåne. Händelsen är polisanmäld och nu berättar mamman vad som hände och hur det har påverkat barnen.

Den 20 september var de fyra bröderna på väg till skolan i en skånsk stad när en kvinna i 60-årsåldern började skrika på dem. En av pojkarna filmade och lyckades spela in ljudet. På filmen hörs hur kvinnan skriker:

”Jag hatar er allihopa. Vi äldre människor hatar er. Vi hatar er. Ni är fula och äckliga. Svarta jävla äckliga djävlar”.

”Vi gillar inte folk från andra länder. Vi har nog med oss själva utan er”.

”Vad har vi för pensionärer för jävla vård i det här landet?”.

– Hon skrek på en tjej som hade hijab när mina barn kom. Sen vräkte hon ut allt hat på mina barn. Hon vet inget om mina pojkar och min familj, säger mamman till pojkarna som inte vågar ställa upp med ansikte och namn av rädsla för repressalier.

Händelsen är polisanmäld

Pojkarna säger att det fanns flera vittnen på platsen och att några personer försökte stoppa den skrikande kvinnan men att hon fortsatte följa pojkarna i cirka tio minuter. Mamman har polisanmält händelsen och säger att det finns övervakningskameror på platsen. Nu bearbetar familjen händelsen.

– Igår sa 15-åringen: ”Mamma jag tog inte åt mig vad hon sa men jag var ledsen att mina bröder hörde detta. Att jag inte kunde skydda dem”. Jag blir stolt över honom, men samtidigt ledsen för det är inte det han ska fokusera på som 15-åring. Mina barn är väldigt snälla och de är mer än sin hudfärg, säger mamman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.