Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer vara risk för flygande föremål, elavbrott och andra svårigheter, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret i klippet. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Gå inte ut” – Stormen Otto drar in över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för stormvindar på fredagen. Hela Skåne kommer beröras av ovädret Otto med inställda tåg, mycket hårda vindar, högt vattenstånd och risk för att träd och tak blåser ner.

Under fredagsförmiddagen utfärdade SMHI orange varning för stormvindar i hela västra Skåne. Det kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö.

– Det kommer att bli mycket dramatiskt väder och min uppmaning är att inte gå ut. Det kan bli både nedblåsta träd och tak och jag tror att färjor kommer stå stilla, säger SVTs meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vädret blir framöver Foto: SVT

Tågtrafik över hela Skåne ställs in

De västliga vindarna kommer också leda till högt vattenstånd i Öresund och men även över land kommer det att blåsa rejält på fredagseftermiddagen och natten mot lördagen. Tågtrafik över hela Skåne kommer att ställas in.

Även Öresundstågen mellan Malmö och Göteborgs ställs in från klockan 16 på fredagen.

– Det kommer att bli riktigt jobbigt både på land och till havs. I vindbyarna kan det bli upp till 29 meter per sekund så det kommer att bli rejält blåsigt. Min uppmaning är helt enkelt: gå inte ut, säger Jannicke Hansen Geitskaret.

Stor risk att Öresundsbron stängs av

På Öresundsbron har man beredskap för att stänga bron och vid lunchtid på fredagen är bedömningen att det är stor risk att bron kommer stängas av.

– Det är vindstyrkan som avgör om vi stänger bron för fordonstrafik och som det ser ut just nu så är risken för stängning störst mellan 18.00 och 03.00. Om vindstyrkan når upp i 25 meter per sekund i medelstyrka så stänger vi direkt, säger Johan Borglin, trafikledare på Öresundsbron.

Idrottsanläggningar stängs

Malmö stad meddelade på fredagseftermiddagen att samtliga idrotts- och rekreationsanläggningar stängs – både inomhus och utomhus – på grund av stormen.

Idrottshallarna kommer att vara stängda mellan klockan 17 på fredagen och  07 på lördagen, eller så länge orange vädervarning gäller.

På följande sträckor påverkas tågtrafiken:

Stopp i tågtrafiken mellan Helsingborg och Eslöv via Teckomatorp från klockan 16.00 på fredagen till lördag kl 12.00.

Stopp i tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn från klockan 18.00 på fredagen till lördag kl 12.00.

Stopp i tågtrafiken mellan Helsingborg och Ängelholm och vidare norrut från klockan 18.30 på fredagen till lördag kl 12.00.

Stopp i tågtrafiken mellan Kristianstad och Karlskrona från fredag kväll kl 20.20 till kl 12.00 på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.