Shahed Sabtti, optiker från Malmö, arbetar med organisationen Optiker utan gränser. Foto: SVT

Gamla glasögon används på nytt i Latinamerika

Uppdaterad
Publicerad

Optiker utan gränser har funnits i tio år och är Sveriges största glasögoninsamling. Sammanlagt har över 400 000 par glasögon samlats in. Shahed Sabtti, optiker från Malmö, arbetar med organisationen sedan förra året.

Biståndsorganisationen Optiker utan gränser har hjälpt över 25 000 människor till en bättre syn runtom i världen, bland annat i Peru, Guatemala, Nicaragua och Bolivia.

I våras var Shahed Sabtti tillsammans med nio andra optiker och assistenter i Bolivia, för att hjälpa barn och vuxna med synfel. Där gjordes nästan 3 400 synundersökningar och över 3 800 par glasögon delades ut.

– Vi hade med oss 10 000 glasögon. Ett par av dem gav jag till en äldre kvinna. Hon kunde bara se knappt en meter framför sig men så fort hon fick på sig de här glasögonen så kunde hon plötsligt se sin son som stod några meter bort. Jag blev väldigt rörd, säger Shahed Sabtti.

En ny värld öppnas

Syftet med arbetet är att hjälpa människor runt om i världen att få göra synundersökningar och kunna skaffa glasögon. Att inte kunna se ordentligt innebär ofta ett hinder för många för att kunna läsa, arbeta och utbilda sig.

– De får ju mycket större värld när de får sina glasögon. Jag träffade på en kvinna i 40-årsåldern. Jag gav henne ett par plus-1-glasögon, det var hennes första läsglasögon. Plötsligt kunde hon se klart och läsa tidningen.

Nästa vår gör Optiker utan gränser sin nästa resa. Till vilket land är ännu inte bestämt.

– Det man kan göra är att lämna in sina gamla glasögon, både vanliga och solglasögon, med styrkor eller utan styrkor, till en av butikerna i landet. Så tar vi med oss dem när vi åker ut nästa gång, säger Shahed Sabtti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.