Gamla svenska hönsraser på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

De stora producenterna av kyckling och ägg använder sig bara av ett fåtal snabbväxande hönsraser. Men nu växer en ny trend fram: mot gamla svenska och utländska raser, som växer långsammare. Konsumenter börjar fråga efter produkter från speciella gårdar.

Robin Eriksson driver restaurangen ”Tryne till Knorr” i Malmö. Äggen han använder har han inte köpt från någon grossist, utan från en gård som säljer direkt till restaurang. Och de kommer från tre olika gamla svenska hönsraser.

– Jag tycker att de här äggen är helt överlägsna som smakupplevelse. För vanliga ekologiska ägg betalar jag tre kronor styck, för de här tretton kronor. Men det är de värda, säger han.

Bra råvaror är A och O

Det är en trend nu åt närodlat och näravlat. När det är säsong köper han också fågelkött från gården han köper ägg ifrån. Han säger att han inte är nån avancerad kock, utan lever helt och håller på bra råvaror. Matgästerna är beredda att betala extra för det.

– Folk följer bönder och producenter på ett helt annat sätt än tidigare. Många vill ha produkter från en viss gård. De har gått vidare från att bara efterfråga ekologiska produkter till att också bry sig om ursprunget, säger Robin Eriksson.

Folk är nyfikna och intresserade

På Amiralsgatan i Malmö ligger Kött- och Viltspecialisten,  där man också möter den nya trenden. Här kan man hitta produkter av alla möjliga slag, som t.ex. svarthöna och pärlhöna från Frankrike.

– Intresset ökar. Det finns ju många matprogram på internationella kanaler i TV. Det är många som ser andra fåglar än vi är vana vid i Sverige. Folk är nyfikna och intresserade, säger butiksinnehavaren Anders Barnell.

Än så länge har han inte alternativa svenska kycklingar i sitt ordinarie sortiment. Det finns inte så mycket att få tag i, men om det fanns skulle kan kunna sälja mycket av det.

– Javisst, och jag tar redan nu hem andra sorter på beställning, och även andra fåglar än höns, säger Anders Barnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.