– Varje angrepp mot polisen och rättsväsendet är ett angrepp på demokratin, menar justitieminister Morgan Johansson. Foto: LInda Ekström

Justitieministern: ”Gängkriminella strukturer ska ryckas upp med rötterna”

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson var på besök hos polisutbildningen i Malmö när han nåddes av nyheten om sprängattentatet mot polisen i Staffanstorp.

– Jag blir arg och frustrerad varje gång jag ser det här, säger han.

– Men jag blir samtidigt fast besluten att se till att göra vad vi kan för att rycka upp de gängkriminella strukturerna med rötterna, säger Morgan Johansson (S).

– Allt fler poliser går ut från våra polisutbildningar. Resurserna förstärks hela tiden. Det är inte bara ord. Vi kan se det i kameraövervakning, lagstiftning och hårdare straff. Det handlar om att fortsätta på den vägen.

Skånepolisen har drabbats av flera sprängattentat de senaste åren: i Malmö, i Helsingborg och senast i somras i Svalöv.

– Varje angrepp mot polisen och rättsväsendet är ett angrepp på demokratin, så här gäller det att sätta in de resurser som behövs för att gripa gärningsmännen, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.