Polisen utgick från att den illegala vapenimporten kom via bron. Men trots ständiga kontroller kunde man konstatera att så var nog inte fallet. Det berättar chefen för länskriminalpolisen i Skåne, Stefan Sintéus för Sydsvenskan.
Förra året togs sammanlagt tre skjutvapen i beslag vid gränskontroller runt om i landet.
Istället började polisen titta på postförsändelser och fick in en fullträff. Man fick upp ögonen för privatpersoner som köper in stora mängder vapendelar trots att de inte är vapenhandlare.
Just nu pågår minst tre brottsutredningar mot illegala vapensmeder på flera håll i landet. Polisen befarar att de förser grova brottslingar med vapen i mängder.
Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne, bekräftar för TT att det pågår utredningar mot några personer som misstänks ha fungerat som vapensmeder och byggt ihop legalt importerade vapendelar med egentillverkade vitala delar.
-Det finns en del förundersökningar som vi håller på med just nu och som berör i princip halva Sverige, säger han.
Sintéus bekräftar också att misstankarna har väckts när polis och tull kontrollerat inflödet av postpaket med vapendelar och sett att de här personerna köpt stora mängder.
TT: Vad tror du om omfattningen av den här verksamheten?
-Jättesvårt att bedöma. Vi vet ju att vid huvuddelen av de här grova brotten hittar vi aldrig vapnet och vi hittar inte ens den ballistiska identiteten på en del. Då kan det ligga nära till hands att man har smidit om pipor och liknande och manipulerar vapnen på det sättet, säger han.
Fakta: Tullens vapenbeslag
Förra året beslagtog tullen 38 skjutvapen, något mer än både 2009 och 2010.
Under perioden 2007-2011 har följande antal vapen beslagtagits i olika trafikflöden.
Fraktflyg: 4
Passagerarflyg: 10
Post: 27
Tåg (bagage): 8
Passagerarfartyg: 10
Motorfordon: 111
Dessutom beslagtog tullen 44 vapen i samband med husrannsakningar.
Källa: Polisens och Tullverkets gemensamma rapport till regeringen. (TT)