Foto: Gunilla FritzeVisa alla (7)
Visa alla (7)

Gåsaloppet avgjordes på midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen arrangerades Gåsaloppet i Skanör för 34:e gången sedan starten 1984.

Gåsaloppet är en tävling som arrangeras av Skanör Falsterbo IF. Lag om sex personer med fötterna fästade på två plankor ska trampa 1052.3 gåsameter (757.1 svenska standardmeter) från Skanörs Apotek till Rådhuset längs Östergatan på tid.

I år hade Gåsaloppet 16 lag och trots det gråa vädret berättar Per Sunding, Gåsageneral i Gåsaloppet, att stämningen var på topp.

– Den har varit makalös. Vi var oroliga för att det skulle regna, men det har varit det perfekta vädret för de idrottande och även för publiken.

Ett av lagen som tävlade i Gåsaloppet. Foto: Gunilla Fritze

Vinnarna i årets tävling blev samma lag som vann förra året: Gundes Adepter med en tid på 7.14 minuter.

Gåsaloppet startades 1984 av Gåsamålaren Hasse Andersson och arrangeras numera av Skanör Falsterbo IF. Rekordtiden i tävlingen är 4.34 minuter.

– Ambitionsnivån varierar, vissa tar den på stort allvar och andra tävlar mest för att det är kul och man får chansen att klä ut sig och spexa, avslutar Per Sunding.

1.  Tillverka ett par skidor med plats för 6 fötter på varje skida. Inga hjul!

2.  Anmäl ett lag bestående av 6 löpare varav minst 2 är kvinnor. (Ha gärna med en sjunde lagmedlem som coach och takthållare.) Ge laget ett passande namn.

3.  Loppet är 1052,3 gåsameter (757,1 svenska meter) från Apoteket till Rådhuset.

4.  De tre första lagen får pris. Vandringspris till segraren.

5.  De som är med för 10:e gången får specialpris. Det delas även ut pris för ”bäst” klädda lag samt ett ”In i väggen pris”.

6.  Alla sex lagmedlemmarna skall vara på skidorna under loppet.

7.  Tiden knäpps när skidspetsen bryter mållinjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer