Det är dags att ställa till med fest, i alla fall för många som bor i södra Sverige. Under Mårten gås kommer tusentals gäss att stå som paradrätt på svenska festbord.
Det är själva gåsen den har kommit att handla om, högtiden som från början var en start på den 40 dagar långa fasta som sträckte sig fram till jul. Nu är det inte många svenskar som fastar längre, men i de allra sydligaste delarna är traditionen att fira Mårten fortsatt stark.
Hos uppfödaren Björn Olsson i Munka-Ljungby i Skåne är det bråda dagar. Ungefär 15 000 gäss slaktas här från mitten av oktober till mitten av november.
–Det är som att sälja julgranar till jul, för det är ju ingen som äter gäss i januari och februari, säger han.
Gässen kläcks i april, maj och juni, sedan går de utomhus under månaderna som återstår fram till slakten. 80 procent av Björn Olssons gäss säljs i Skåne, ungefär 10 procent i Stockholm och resten sprids över resten av landet.
Men varför är traditionen så stark just i Skåne?
– Det är som surströmmingen i Norrland, det hänger kvar från förr i tiden. Har man väl börjat äta det så vill man hålla på traditionen, säger Björn Olsson.
De flesta år har Björn Olsson svårt att hinna äta en riktig gåsamiddag själv, men i år ska det bli av.
– Det finns inget bättre!