Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skrämselkonsulenten Göran Frisk har flera ess i rockärmen i kampen mot de näbbförsedda inkräktarna. I klippet ger han sina bästa knep för att hålla gässen borta från grödorna. Foto: Hans Larsson/SVT

Fågelskrämmaren Görans vapen i kampen mot gässen: Hulken, knallskott och laser

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de få i landet som kan kalla sig professionell fågelskrämmare. Skrämselkonsulenten Göran Frisk arbetar med att hjälpa lantbrukare att hålla gässen borta – men det är en ojämn kamp kantad av utmaningar.

– Kampen är stenhård, säger han.

Han arbetar på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne dit förtvivlande lantbrukare vänder sig för stöd och ersättning när gässen varit i farten.

Då tar han med sig sina verktyg – och besöker de drabbade för att tipsa om hur gässen kan hållas borta. Men de är inte helt enkelt. Göran berättar att det bästa är att blanda olika metoder, eftersom gässen ofta genomskådar skrämselteknikerna efter ett tag.

I klippet visar Göran Frisk några av de tekniker som används i kampen mot gåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.