Foto: Cornelius Poppe / TT

Gen orsakar fetma

Uppdaterad
Publicerad

Personer som bär på en viss gen blir oftare feta eftersom deras fett avger mindre värme. Det visar ny forskning från Lunds universitet som publicerats i Dagens Medicin.

Forskare tror sig ha listat ut varför personer som bär på en viss genvariant oftare drabbas av fetma. Deras fett alstrar mindre värme, skriver Dagens Medicin.

-Det här är mycket elegant gjord forskning som kommer röna stor uppmärksamhet, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet, till tidningen.

Varianter av genen FTO anses stå för den starkaste ärftliga kopplingen till fetma. Men varför har varit en gåta. En del har spekulerat i om den leder till ökad aptit.

Men nu kan ett internationellt forskarteam visa att personer som bär på den aktuella genvarianten får sämre värmeproduktion i fettcellerna. Effekten är tydlig redan i tidiga stadier i utvecklingen av fettceller, där genvarianten gör så att dessa celler blir mer fettlagrande snarare än värmealstrande.

Forskningen publiceras i New England Journal of Medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.