Kommendanthuset, mittemot Malmöhus slott, har fått stänga sin verksamhet. Foto: Sanne Kleiner

Gift i tolv av Malmös kulturbyggnader

Publicerad

Flera kulturbyggnader i Malmö har fått stänga efter att man hittat gifter i lokalerna. Snart kommer provsvar på om även

Malmöhus slott är drabbat.

Totalt har tolv kulturbyggnader i Malmö fått stänga stänga efter att man hittat DDT och giftiga tungmetaller i tak och vindsutrymmen. Under de närmsta dagarna kommer provresultaten som visar om även Malmöhus slott är drabbat.

En av de byggnader som drabbats hårdast är Kommendanthuset, mittemot Malmöhus slott, som fått stänga sin verksamhet helt. I byggnaden finns arbetsplatser, en pedagogisk verksamhet för barn och unga och ett kafé som varit tvungna att flytta ut från lokalen.

– De har fått flytta ut och vi har försökt hitta andra platser till dem. Många av de här ämnena är ju förbjudna att använda i dag, så hade man vetat det man vet i dag hade man inte använt de här ämnena från början, säger Jesper Gillander vid Stadsfastigheter, som förvaltar Kommendanthuset.

Bland de tolv byggnaderna som stängts finns även Krutkammaren, Slottsmöllan och några av fiskehoddorna i Malmö.

Fler andra byggnader väntar nu på provsvar.

– Vi hoppas att de här proverna visar att vi kan ta nästa steg, slutmålet är att vi ska kunna öppna upp här igen, säger Jesper Gillander.

Jesper Gillander förvaltar Kommendanthuset. Foto: Sanne Kleiner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.