Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är med en 300 kvm stor antenn som man undersöker marken i sydvästra Skåne. Foto: Johan Dernelius

Gigantisk flygande antenn letar dricksvatten i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli brist på grundvatten i Skåne i framtiden. Nu letar Sveriges geologiska undersökningar, SGU, grundvatten med helikopter.

Förhoppningen är att upptäcka hittills okända vattenkällor runt om i Skåne. Den helikopterburna jättelika antennen mäter de olika jordlagren och bergarterna och kan hitta vatten på 200 meters djup.

– På så sätt får man en tredimensionell bild av geologin. Vi tar fram ett underlag, sen är det upp till andra att gå vidare med det. Analys och bearbetning av materialet kan ta mer än ett år att färdigställa, säger Peter Dahlqvist på SGU.

Peter Dahlqvist vid SGU Foto: Johan Dernelius

Undersökningarna görs efter flera torra somrar med låga grundvattennivåer. Området kring Vombsjön är först ut i Skåne med att få besök av helikoptern.

– Dels finns det redan vattentäkter här idag. Och vi tror att det finns områden med stora jorddjup och bergarter som gör att det kan finnas gott om grundvatten, säger Peter Dahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer