Foto: scanpix

Giraffen räddad

Uppdaterad
Publicerad

Den danska giraffen Marius kommer inte att avlivas, lovar Jyllands Park Zoo på sin Facebooksida.

”Det finns ingen plan, och det har aldrig funnits någon plan, på att vare sig flytta eller avliva någon av våra giraffer”, heter i det i inlägget med rubriken ”Problemet löst”.

Nyligen mötte Köpenhamns zoo kraftiga protester från hela världen efter att djurparken avlivat en annan giraff, som också hette Marius, och därefter genomfört en offentligt obduktion av djuret.

Bara dagar senare verkade det kunna vara dags igen – nu på Jyllands Park Zoo. Den tidigare hotade Marius bor tillsammans med den renrasiga hanen Elmer, och när en giraffhona väntades dit var en av dem tvungen att avlägsnas, för att undvika bråk.

Eftersom Marius gener är sämre föll lotten på honom.

Men The European Association of Zoos and Aquaria har uppmanat djurparken att inte genomföra avlivningen, och även avrått från att ta emot en ny hona. Därmed verkar alltså den andra Marius klara livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.