Minst 138 av regionfullmäktiges 149 ledamöter är vaccinerade mot covid -19, visar SVT:s enkät. Foto: Johan Nilsson/TT

Stark vaccinationsvilja bland regionpolitikerna i Skåne

Publicerad

138 har vaccinerat sig och en har valt att inte göra det. Flera anser att frågan är för privat och väljer att inte svara. Det framkommer när SVT frågar regionfullmäktiges ledamöter om de har vaccinerat sig.

SVT Nyheter Skåne har skickat ut en enkät till samtliga 149 ledamöter i Skånes regionfullmäktige. Fokus för enkäten är huruvida de har vaccinerat sig mot covid-19 eller inte. Och resultatet visar att vaccintäckningen är högre än befolkningen generellt – 138 ledamöter har svarat ja.

Det innebär att åtminstone 93 procent av ledamöterna är vaccinerade, vilket kan jämföras med hela Skåne som har en vaccintäckning på 82 procent.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– Jag tycker det är viktigt både för mig, min omgivning och alla andra. Så kan man så ska man vaccinera sig tycker jag, säger Ulrika Thulin (S).

– Därför att jag tycker att det är en skyldighet för oss att försöka stoppa smittan. Och det enda sättet vi gör det är faktiskt med vaccin, säger Carina Zachau (M).

Endast en svarar nej

Endast en ledamot svarar att han inte har vaccinerat sig. Han förklarar att han redan har haft infektionen två gånger och menar därför att han har ett fullgott skydd.

Det finns flera ledamöter som inte har svarat på frågan. Tre av dem har trots upprepade försök inte gått att nå medan sex menar att frågan är privat och att de därför inte vill svara.

”Vad beträffar mitt hälsotillstånd och mot vilka sjukdomar jag är vaccinerad så är det min ensak och mitt privatliv” skriver en av dem i ett sms.

Så här har ledamöterna svarat:

Socialdemokraterna (41):

40 ledamöter svarar ja.

En vill inte svara på frågan.

Moderaterna (34):

Samtliga ledamöter svarar ja.

Sverigedemokraterna (30):

21 ledamöter svarar ja.

En svarar nej.

Fem vill inte svara på frågan.

Två har inte gått att nå och en ledamot menar att han har lämnat sina politiska uppdrag.

Centerpartiet (10):

Samtliga ledamöter svarar ja.

Liberalerna (10):

9 ledamöter svarar ja.

En har inte gått att nå.

Vänsterpartiet (10):

Samtliga svarar ja.

Kristdemokraterna (8):

Samtliga svarar ja.

Miljöpartiet (6):

Samtliga svarar ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.