Kommunalrådet Patric Åberg (M) bidrar med två av sina slipsar. Göingeborna har skänkt massvis av tyg till trasmattan. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Göingarnas trasor ska bli 15 meter lång matta

Publicerad

T-shirts och slipsar – ja, till och med bubbelplast – kan vävas in i det som ska bli göingarnas gemensamma konstverk.

– Det blir två slipsar från Patric Åberg, säger kommunalrådet i Östra Göinge när han tagit plats i vävstolen.

Det är på Broby bibliotek som alla kommuninvånare i Östra Göinge under oktober månad kan bidra till ”Göingeväven” – antingen enbart genom att skänka material att väva in, eller också genom att faktiskt väva.

Bakom idén står biblioteket och syftet är – förutom att skapa en gemenskap – att uppmärksamma att Vävstolsmuseet i Glimåkra fyller 25 år.

Stort intresse

Lillemor Johansson, som en gång i tiden startade Vävstolsmuseet, hoppas att projektet ska få fler att få upp ögonen för vävning.

– Det är jättekul att se att så många har kommit hit och spontanvävt. Vi kan väl hoppas att vi får lite fler anmälningar till våra kurser framöver, säger Lillemor Johansson.

När Göingeväven är färdig är tanken att den ska hängas upp på biblioteket.

Se när kommunalrådet Patric Åberg (M) väver in två av sina slipsar i det som ska bli ett 15 meter långt konstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.