– Gör hela Malmö till jobbzon

Uppdaterad
Publicerad

Gör hela Malmö till en jobbzon. Det föreslår socialdemokraterna och miljöpartiet som svar på regeringens förslag om nystartzoner. På det sättet menar man skulle arbetet med nystartszoner bli mycket effektivare.

På Bennets väg i Rosengård ligger ”bokalerna”, en sammanslagning av orden ”bostad” och ”lokal”. En arbetsplats som ligger vägg i vägg med bostaden, helt enkelt. Här har Nabil Ghodhbani sin butik där han säljer baguetter, sötsaker och kaffe till byggarbetarna utanför.

Torget framför butiken rustas upp och ska lyfta Rosengård som stadsdel. Det är också här som regeringen vill skapa en så kallad nystartzon. Det skulle innebära att nyetablerade företag som startar upp verksamhet i Rosengård, och som har en personalstyrka där minst en fjärdedel kommer från området, skulle behöva betala mindre i skatt. Nabil Ghodhbani häller upp kaffe till två gubbar med snea tänder i stålhättade skor och säger att det är ett bra initiativ, men att det finns problem.

– Att satsa på Rosengård är perfekt, men man ska bara satsa här. Man vill inte att folk ska tänka ”nu gynnas bara Rosengård”, det spär bara på allmänhetens hat. Man ska satsa på hela landet.

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, är en av de som protesterat mot regeringens förslag att bara satsa på problemområden.

– Det är jättebra att man satsar på utsatta områden, men det finns många fler som vi vill lägga pengar på. Jag struntar i var folk jobbar någonstans, bara man har ett jobb att gå till.

Integrationsminister Erik Ullenhag (fp) stöttar regeringens initiativ. Han menar att det inte bara handlar om att folk ska skaffa sig jobb.

– Rosengård är en stadsdel som folk flyttar ifrån när man börjar tjäna pengar, det vill vi ändra på.

Men är det inte det som är integration, att folk flyttar ifrån segregerade områden?

– För de människor som har flyttat härifrån är det klart att det har varit lyckat, men det är de som får jobb som flyttar. De som stannar kvar skapar en bild av att normaltillståndet är att vuxna människor inte har en anställning. Det är den dynamiken vi vill bryta.

Damia Alamin är butikschef på en resebyrå i området. De har sin lokal vid samma torg som Nabil Ghodhbani, där det ofta hänger ungdomar. En silvrig flagga med ett gult tryck är upphängd så att den täcker ena fönstret.

– Vi hänger upp den när det är dags att räkna pengarna i kassan, annars står ungdomarna utanför och tittar.

Hon välkomnar regeringens förslag.

– Det är många som står utanför och tar droger. Erbjud dem ett jobb istället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.