Foto: Gunilla Fritze

Gör mjöl av bananer som ingen vill köpa

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt bananmjöl har tagits fram av studenter på LTH.

Dagligen kastas tonvis med frukt som ingen vill köpa. Nu har åtta studenter på Lunds tekniska högskola, LTH, kommit på ett användningsområde för prickiga, fula och lite skadade bananer. De har tillverkat ett bananmjöl som de tror kan få global spridning.

– Det är ett glutenfritt mjöl som kan ersätta vetemjöl i kakor och desserter, säger Kajsa Nilsson, som tillsammans med sina två studiekamrater på LTH har expermineterat och tagit fram ett mjöl, som ser ut som salmiak i pulverform.

De använder både frukt och skal vid tillverkningen i ett kök i källaren på Kemicentrum. De har arbetat med projektet i snart fyra månader och känner sig nu nöjda med produkten.

– Det är är innovativt och har inte gjorts tidigare, säger Jananee Muralidharen, som kommer från Indien.

Hon berättar att det finns mjöl i andra länder som tillverkas av bananfrukten men inte av skalet.

Ekologiska bananer

– Vi använder mest ekologiska bananer för att slippa bekämpningsmedel, säger hon och tillägger att vid en tillverkning i stor skala ska man kunna använda alla kasserade bananer men att man då måste mäta innehållet i mjölet så det inte innehåller rester av bekämpningsmedel.

De tre studenterna är bliviande civilingegörer och de har även provat att ta fram en pasta.

– Vi ser att man kan ha flera användningsområden inom både matlagning och bakning, säger Kajsa Nilsson.

Hennes kompis fyller i:

– Vår uppgift var att minska spillet och det var då vi kom på att vi även skulle använda skalen på bananerna, säger Natahlie Knopp, som kommer från Tyskland.

I butik om två år

De kokar bananerna innan de sedan får torka i en ugn och efter en stund mixas till det lite gråa, finmalda mjölet som smakar banan med viss beska. 

Kladdkaka, som innehållet bananmjölet, och som studenterna har bakat ett par gånger smakar ungefär som en vanlig kladdkaka med en touch av banan.

– Om man tycker om banan och chocklad tycker man om vår kaka, säger Jananee Muralidharen och ler.

På frågan hur snart hon tror att mjölet kan finnas i butikerna, om det lanseras, säger hon att det nog kan bli om cirka två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.