Planerna på att låta polisen göra kontroller ombord på tågen har lagts på is. Foto: TT

100 passkontrollanter ska rekryteras till Hyllie station

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen ska rekrytera ett hundra nya passkontrollanter för att klara de skärpta gränskontrollerna på Hyllie station. Det blev klart efter torsdagens möte i Stockholm. Ombordkontrollerna på tågen från Kastrups flygplats till den svenska gränsen skjuts upp tills vidare.

De tidigare dubbla kontrollerna – gränskontroller och id-kontroller – har förlängt restiden och skapat problem för Öresundspendlarna under ett och ett halvt år. För att underlätta pendlingen har kontroller utförda av polis ombord på tågen diskuteras.

Men efter regeringens beslut om skärpta gränskontroller 10 maj beslutade gränspolisen att lägga de planerna på is i väntan på besked om hur de skärpta kontrollerna ska utföras.

På torsdagen deltog Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd, och gränspolisen på möte i Stockholm om hur förstärkningen ska genomföras. Beskedet från regeringen är att ett hundra nya, civila passkontrollanter ska rekryteras till polisen för att bemanna gränskontrollerna.

– Vi kommer att ha mer personal på Hyllie, Lernacken och i Helsingborg, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Inga ombordkontroller på tågen

Planerna om ombordkontroller på tågen skjuts upp även i fortsättningen.

– Inledningsvis kommer kontrollerna ske på stationerna och inte ombord, som det ser ut nu, säger Patrik Engström.

Enligt gränspolisen kommer formen för gränskontrollerna till en början att pågå fram till den 12 november i år.

– Men situationen är såpass dynamisk och föränderlig och vi är vana att omplanera, så det kan ju komma att förlängas, säger Patrik Engström.

”Det tar tid att rekrytera”

Bristen på utbildad personal är dock fortfarande ett problem för polisens rekrytering och bemanningen av gränskontrollerna.

– Det är en besvärande konsekvens att det inte är så många poliser som det skulle kunna vara. Det tar tid att rekrytera och vi har inte möjlighet att omfördela lika lätt under sommarperioden, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Den 2 maj kom beskedet att id-kontrollerna utförda av tågbolag och rederier skulle avskaffas. Samtidigt beslutade regeringen att gränskontrollen, bland annat på Hyllie station skulle skärpas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.