Gränspolischefen: ”Vi ägnar oss inte åt rasprofilering”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen håller inte med Thomas James Thomson om att han skulle utsättas för fler kontroller på grund av sin hudfärg. Enligt chefen för gränspolisen så jobbar myndigheten dagligen med dessa frågor.

Thomas James Thomsen säger att han har blivit uttagen för utökad kontroll 150 gånger de senaste 18 månaderna av tull och polis vid Öresundsbron. När chefen för gränspolisen Mats Berggren ser reportaget med Thomas James Thomsen säger han att han förstår frustrationen.

– Detta är något som är jätteviktigt. Vi arbetar med detta kontinuerligt varje dag och pratar om hur vi utför våra kontroller och hur vi väljer ut vilka vi kontrollerar, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i Region Syd.

Thomas är övertygad om att han blir utplockad till utökade kontroller för att han är svart?

– Det är inte, och det ska inte vara, den enskilda anledningen till att man blir utplockad.

Bjuder in till dialog

Alla som passerar Öresundsbron måste genomgå en ID-kontroll. Därefter kan Tullverket eller polisen göra en fördjupad kontroll. Gränspolisens uppgift är att skydda Sveriges gränser genom att motverka illegal migration, hot mot den inre säkerheten och gränsöverskridande brottslighet. Thomas James Thomsen säger att han har blivit stoppad cirka 150 gånger för utökad kontroll de senaste 18 månaderna.

– Jag känner ju inte Thomas som person och kan inte svara på hans specifika ärende. Jag förstår frustrationen och bjuder gärna in till dialog med Thomas själv också för att lyssna mer om hans upplevelser och fördjupa mig i detta ärende för att kunna göra ett vidare bättre arbete i vår organisation framöver.

Skulle du vara beredd att träffa honom alltså?

– Absolut, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i Region Syd.

Kontroller vid Öresundsbron:

Under 2021 passerade i snitt 13 131 fordon Öresundsbron varje dag. Ungefär hälften av dem reser in till Sverige.

Alla som reser in i Sverige ska genomgå en id-kontroll. Därefter kan både polisen och tullen välja att genomföra en utökad kontroll – då man visiterar personer och söker igenom fordonet.

Tullen uppger att de under 2021 genomförde cirka 27 utökade kontroller dagligen.

Polisen för ingen exakt statistik över hur många utökade kontroller de gör. Enligt gränspolischefen Mats Berggren rör det sig om ungefär 300 kontroller per dygn av både biltrafik och tågtrafik på Öresundsbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.