Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders ”Grill-Anders” Svensson blir ofta igenkänd av folk som vill ta selfies. I videoklippet får du bland annat se varför han fått sitt smeknamn. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

”Grill-Anders” satte inte sin fot i Vinslöv på flera år

Uppdaterad
Publicerad

Två decennier har gått sedan den kultförklarade dokumentärfilmen – med bangolf, Holger, Anders och Jacko Jackonelli som några viktiga komponenter – satte Vinslöv på kartan.

– Jag har en lite bättre grill nu, säger Anders ”Grill-Anders” Svensson.

När filmen släpptes under hösten 2001 delade sig byn i två läger, beskriver Anders ”Grill-Anders” Svensson.

– Äldre tyckte att ”vad är detta för mög? Varför filmade de inte kyrkan och sånt i stället?”. Det var något helt nytt för folk. Vi bjöd på oss själva, säger han.

Anders bodde själv inte i Vinslöv längre när filmen hade premiär, men blev tillsagd i telefon av en kompis att han ”nog skulle hålla sig borta från byn ett tag”. Och det gjorde han. Under några år satte Anders inte sin fot i byn, berättar han.

Återvände

– Efter ett tag tänkte jag att ”Nej, jag ska dit! Det ska gå!”. Jag frågade en kompis om han ville följa med mig på en runda och sedan gick vi genom hela Vinslöv, säger Anders.

– Då ekade mitt livsmotto i huvudet på mig: ”Jag vill klara detta, jag ska klara det, det ska gå!”. Vissa tittade konstigt på mig men när jag hade gått några rundor så började de hälsa.

Så du ”tog tillbaka” Vinslöv?

– Ja, precis.

Tröttnade på bangolf

Sedan många år tillbaka bor Anders i Vinslöv igen. Men i övrigt är det inte mycket som är sig likt. Holger Nilsson, en annan av huvudpersonerna i dokumentärfilmen, är död. Likaså hans kompis John Albrektsson. Bangolfmästaren Kjell Fredriksson har lämnat orten. Grill-Anders, som ju var en bangolfentusiast av rang när ”Plötsligt i Vinslöv” spelades in, håller inte ens på med bangolf längre.

– Bangolf var ju mitt liv. Men jag tror det blev för mycket, så jag gick in i väggen. Jag både jobbade där, var med i tävlingsverksamheten och så spelade jag. Jag tröttnade på det. Det var inte roligt längre, säger Anders Svensson.

I videoklippet får du bland annat se anledningen till att Anders Svensson fick smeknamnet ”Grill-Anders”.

Dokumentärfilmen ”Plötsligt i Vinslöv” finns att se i Öppet Arkiv på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.