Billingeborna är oroliga för vilken inverkan en gruva kommer att få. Foto: Gunilla Fritze

Gruvstriden i Billinge går mot sitt slut

Publicerad

I trettio år har boende i Billinge och Röstånga protesterat mot planerna på att öppna en kaolingruva i deras närområde. Mark- och miljööverdomstolen var under torsdagen på plats för att bilda sig en uppfattning om det är lämpligt och förenligt med miljöbalken att bryta leran kaolin i området.

– Det drabbar oss brutalt om det kommer att bli någon form av gruvdrift, säger Malin Kumberg, som bor och driver företag i Billinge.

Andra Billingebor, företrädare för Eslövs kommun och länsstyrelsen delar hennes oro för vilken inverkan en gruva, stor som Kalkbrottet på Limhamn i Malmö, kommer att få.

– Här finns fåglar och fladdermöss som kan bli störda och skrämmas bort och det finns en risk att grundvattennivån sjunker vilket kan påverka känsliga växter, säger Torsten Werner, som bor i Billinge och som i 32 år har kämpat mot gruvan.

Flera turer

Kaolinfyndigheten upptäcktes på 1980-talet. I slutet på 90-talet konstaterade regeringen att kaolinbrytning i det här området är av riksintresse och att det kan ske i enlighet med miljöbalken.

Mark- och miljödomstol kom 2017 dock fram till motsatsen, det vill säga att kaolinbrytningen inte är förenlig med miljöbalkens krav. Därför fick Svenska Kaolin AB inget miljötillstånd. Företaget överklagade och fick prövningstillsånd för brytning av högst 20 miljoner ton mineralråvara under 20 år.

Nu ligger avgörandet i händerna på ledamöterna i den högsta instansen, mark- och miljöverdomstolen, som under fyra dagar har förhandlingar med de berörda parterna i Skåne.

– Jag förstår att lokalbefolkningen är orolig men vi försöker möta lagens krav på buller och grundvatten och så vidare. När vi fick ett prövningstillstånd bestämde vi oss för att försöka en sista gång, säger Lars Alm, vd för Svenska Kaolin.

Vad gör ni om ni får ett nej?

– Jag vet inte, jag passar på den frågan, säger Lars Alm.

Om några månader väntas utslaget komma från mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.