Gryningspyromanen anmäler gudstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade gryningspyromanen JO-anmäler nu anstalten Salberga för att tillåtit en gudstjänst på boendeavdelningen.

Under julen hölls en gudstjänst på boendeavdelningen på anstalten Salberga i Sala. Enligt anmälan till justitieombudsmanne ombads de som inte vile närvara vid gudstjänsten att inte störa och hålla sig inne på sitt bostadsrum.

Fyra av enhetens åtta intagna deltog i gudstjänsten som hölls i det gemensamma utrymmet med tv, stereo och soffor.

– Det finns intagna med olika bakgrunder och religioner, ateister, vilka inte uppskattade detta intrång, skriver han i anmälan.

Gryningspyromanen är kritisk till att övriga intagna inte fick vara aktiva på avdelningen under den en och halv timme som gudstjänsten höll på. Det finns ett kapell i anstalten, men enligt anmälan skulle det vara för resurskrävande för personalen att anordna gudstjänsten i kapellet.

Gryningspyromanen avtjänar nu ett åttaårigt straff efter att ha satt eld på ett flerfamiljshus i Ystad. Förutom grov mordbrand fälldes han bland annat för våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer