Guldgrävaren Lars-Olof Karlsson Foto: Johan Dernelius/SVT

Guldrusch kan vänta Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Olof Karlsson och hans bror Peter gjorde för några år sedan en spektakulär upptäckt. I den svarta sanden nedanför Ravlunda skjutfält utanför Kivik hittade de mängder med guld.

Historien börjar med Lars-Olof Karlssons bror Peter som en dag var ute och rastade sin hund på stranden nedanför Ravlunda skjutfält strax norr om Kivik. Han lade plötsligt märke till att sanden på några ställen var betydligt svartare än den annars så ljusa strandsanden. Han plockade fram en magnet som han brukar ha med sig och lade den intill den svarta sanden. Direkt började små korn att fästa vid magneten och Peter förstod att det han hade upptäckt var så kallad svartsand.

Lars Olof Karlsson visar upp den så kallade svartsanden som ibland är mycket magnetisk och kan vara ett första tecken på guld. Foto: Johan Dernelius/SVT

Svartsand kan ibland vara ett tecken på att det finns guld i marken. Så kort efter upptäckten var både Lars-Olof Karlsson och Peter Karlsson på plats med sina vaskpannor och hittade till sin stora förvåning massor med guld.

TV: Se inslaget om guldfyndet

– Va! Det är ju inte sant. Det kan ju inte vara här. Det finns ju inte här. Men ändå så hittade vi guld på fler och fler ställen. Och det var inte bara på en meter eller på platsen där du stod. Vart du än gick så hittade vi guld, säger guldgrävaren Lars-Olof Karlsson.

Tricket vid vaskning är att låta de lättare segmenten svepas bort med vattnet samtidigt som man låter de tunga guldkornen sjunka mot botten. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ville undersöka större del av marken

Lars-Olof Karlsson blev nyfiken på var guldet kunde komma ifrån och ordnade med ett undersökningstillstånd från Bergsstaten. Hans gissning var att eftersom guldet såg ut att föras med vattnet från land till kusten så borde det finnas mer guld inåt land. Men provborrningarna skulle bli alltför dyra att genomföra och Lars-Olof Karlsson landade till slut i att inte göra något mer med sitt undersökningstillstånd. Istället har han nu siktet inställt på att eventuellt utveckla någon form av turistverksamhet i området.

Guldgrävarens arbetsredskap är vaskpannan, spaden, murarbaljan och en bekväm fällstol till de många timmarna vid vaskningen. Foto: Johan Dernelius/SVT

– Det här är faktiskt exceptionellt för att vara Sverige, Norden eller Europa över huvudtaget. Det finns liksom inga andra ställen där du kan gå och bada på sommaren och så kan du vaska guld samtidigt. Det är ju faktiskt rätt häftigt tycker vi, säger Lars-Olof Karlsson.

Geologen är överraskad

Anders Scherstén jobbar till vardags som geolog vid Lunds universitet. Enligt honom är det inte ovanligt att folk då och då kommer in till geologiska institutionen och påstår sig ha hittat guld. Många gånger är det exalterade personer som vill få sitt fynd bekräftat för att bara minuter senare besviket gå därifrån med vetskapen att de kommit över det betydligt vanligare mineralet kattguld. Han är därför upprymd över att någon har hittat något så ovanligt som en rik guldfyndighet i Skåne.

Geologen Anders Scherstén säger att guldfyndigheten på Österlen är unik för Skåne. Foto: Adam Bergsten/SVT

– Det är ju jättespännande så klart och det är ju lite speciellt. Och så vitt jag vet är det också unikt för Skåne, säger geologen Anders Scherstén.

Han tror inte att någon kommer att kunna ta upp guldet ur marken genom gruvdrift framöver. Dels används en stor del av marken av Försvarsmakten som med jämna mellanrum genomför skjutövningar på området, dels är det skyddat som ett Natura 2000-område. Däremot tror han, precis som Lars-Olof Karlsson, att området definitivt skulle kunna locka turister från när och fjärran som är sugna på att leta guld i vackra omgivningar.

– Det är första gången som jag har hört att man har hittat några större mängder som man kan vaska fram på det här sättet, säger han.

Guldfyndigheten ligger sensationellt öppet men kräver många, många timmar bakom vaskpannan. Foto: Johan Dernelius/SVT

Det är enligt allemansrätten tillåtet för den som vill leta guld i liten skala att göra så med hjälp av en vaskpanna. Att ta med sig guldet från platsen kräver däremot ett tillstånd. Mer information finns på Sveriges Geologiska Undersöknings hemsida. Både Lars-Olof Karlsson och Anders Scherstén vill upplysa om att sanden där man letar guld kan innehålla hälsofarliga ämnen i form av bland annat tungmetaller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.