Guldspadenvinnarna: reportrarna Natalie Medic, Fredrik Svenningsson och Nellie Erberth. Foto: Ylva Esping/SVT

Guldspade till SVT Nyheter Skånes reportrar

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Svenningsson, Natalie Medic och Nellie Erberth vann Guldspaden 2021 för sin granskning av Malmös förbjudna adresser.

– Det är ett kvitto på att granskande journalistik lönar sig och är viktigt för publiken, säger Fredrik Svenningsson.

Det är ett av Sveriges mest prestigefyllda pris i grävande journalistik. SVT Nyheter Skånes reportrar vann i klassen etermedia lokal. Avslöjandet handlade om hur socialtjänsten betalat för olovliga boenden i Malmös industriområden.

– Vårt uppdrag och skyldighet är att granska samhället och avslöja missförhållanden. Det har vi gjort, säger Natalie Medic.

– Och det är fantastiskt att det uppmärksammas, säger Nellie Erberth.

Priset delades ut på guldspadegalan i Luleå på lördagskvällen där Föreningen grävande journalister höll sitt årliga grävseminarium.

Samma reportrar vann tidigare i våras SVT:s interna Sverigepris för en annan granskning om bluffande trädgårdsföretag. Se en sammanfattning av granskningen Malmös förbjudna adresser på 60 sekunder i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.