Gunnel Wojahn drabbades av stora skador när hon rensade ogräs och fick växtsaft från en björnloka på sig. Foto: Privat samt SVT.

Skulle rensa ogräs – fick svåra brännskador av björnloka

Uppdaterad
Publicerad

Stora utslag, naglar som faller av och ett förbud mot att vara i solen det närmaste året. Det blev konsekvenserna efter att Gunnel Wojahn drabbades av björnlokan.

För sex veckor sedan skulle Gunnel Wojahn från Kristianstad rensa ogräs hemma i trädgården. Hon kom i kontakt med en björnloka och drabbades av flera brännmärken, något som Kristianstadsbladet var först med att berätta.

– Jag trodde det var hundkäx, delade växten i tre delar och slängde ner i trädgårdstunnan. Då stod jag i solen och växten från björnlokan gav mig stora förfärliga blåsor och hudutslag, säger Gunnel Wojahn.

Tappade håret

Händelsen tvingade henne att söka sjukvård. Nu har hälften av håret fallit av, naglarna har blivit missfärgade och spår av brännmärkena finns fortfarande kvar på benet. Enligt läkarna få hon inte vistas i solen på ett år.

– Jag gick på vårdcentralen varje dag och fick blåsorna omlagda, säger Gunnel Wojahn.

Björnlokan blommar mellan juli och september och innehåller furokumariner. Ämnet är irriterande för huden särskilt ifall den utsätts för solljus, enligt Giftinformationscentralen. Det kan leda till cellskador på som liknar brännskador.

Har du fått några råd om hur björnlokan ska hanteras?

– Efter detta har jag pratat med många. Det som gäller är att gräva upp Björnlokan med riktiga skyddskläder och att därefter bränna dem, säger Gunnel Wojahn.

Hör henne berätta om händelsen i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.