En elev i Lund döms nu efter att ha skapat ett falskt lärarinlogg till skolan webbportal och tagit del av ett kommande prov. Foto: SVT

Gymnasieelev i Lund fuskade på prov – döms för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieelev på Polhemskolan i Lund döms efter att ha skapat ett lärarkonto på skolans webbportal och där tagit del av ett kommande prov.

Eleven skapade kontot med ett påhittat namn som en annan lärare på skolan sedan av misstag godkände.

Genom att logga in som lärarbehörig lyckades eleven därefter ta del av ett biologiprov som ägde rum ett par veckor senare.

– Vi ser väldigt allvarligt på fusk. Den här typen av dataintrång har vi inte varit med om tidigare, säger Torbjörn Hanö, rektor på Polhemskolan, till SVT Nyheter Skåne

Upptäcktes av lärare

I samband med provet upptäckte en biologilärare att den uppdiktade läraridentiteten varit inne och tittat på provet och började fatta misstankar om fusk.

Eleven skickade efter upptäckten ett meddelande till läraren där han erkände och bad om ursäkt. Utöver polisanmälan stängdes eleven av från skolan under en veckas tid. Samtliga elever blev tvungna att skriva ett nytt biologiprov efter jullovet.

– Vi har sett över våra rutiner för hur man kan få tillträde till webbtjänsten, säger rektor Torbjörn Hanö.

Eleven döms till 45 dagars samhällstjänst för urkundsförfalskning och dataintrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.