Gymnasieläraren dömdes vid Ystad tingsrätt. Foto: TT/Stig-Åke Jönsson

Lärare döms för våldtäkt mot elever

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieläraren i sydöstra Skåne som stått åtalad för våldtäkt och sexuellt utnyttjande döms till fyra och ett halvt års fängelse och ska betala ett skadestånd på en halv miljon till eleverna.

SVT har tidigare skrivit om den gymnasielärare som utsatt tre elever för bland annat våldtäkt och sexuellt utnyttjande.

Efter att två av eleverna gjort en polisanmälan greps och häktades mannen i september i fjol misstänkt för ett flertal sexualbrott.

Under utredningens gång framkom det att han utsatt ytterligare en elev för sexuella övergrepp.

Under två års tid

Övergreppen ska ha ägt rum både i skolan och i mannens hem under två och ett halvt års tid. Mannen säger att haft sex med eleverna men förnekar brott och menar att de sexuella handlingarna varit frivilliga.

Mannen döms för våldtäkt mot två av eleverna och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot den tredje eleven.

Fängelse för läraren

Domen kom i fredags och gymnasieläraren döms för fem fall av våldtäkter, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.