• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Familjehemmet: ”Glad över ett beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Den tvååriga flickan Haddile får ett tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige. Det har Migrationsverket beslutat i dag.

I familjehemmet i Broby jublas det inte idag. Familjen hade hoppats på ett permanent uppehållstillstånd, men känner ändå en lättnad.

– Jag är glad över att det äntligen har kommit ett beslut, för den här långa väntan har varit väldigt påfrestande, säger Haddils familjehemsmamma Malene Liewehr.

Utvisningen av Haddile

– Visar det sig att de biologiska föräldrarna vill och kan göra det bästa för att det här ska bli bra för Haddile, så jobbar vi givetvis för det, säger familjehemspappan Miklos Liewehr.

Ska återförenas

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket får Haddile stanna ”av synnerligen ömmande omständigheter”.

Enligt Migrationsverket ska det tvååriga tillståndet kunna möjliggöra en återförening under trygga förhållanden mellan Haddile och hennes biologiska mamma och pappa.

– Syftet och målet är att få till stånd en återförening mellan Haddile och hennes biologiska föräldrar. Dessutom säkerställer vi att Haddiles familjehem kan stötta Haddile under den här processen, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Haddile kom till familjehemmet i Skånska Broby när hon var fyra månader gammal och har nu bott där i cirka två och ett halvt år. Under förra året tog Haddiles biologiska föräldrar i Algeriet kontakt med Socialförvaltningen i Lund och ville ha tillbaka flickan.

Situationen utredd

Socialförvaltningen har utrett hennes familjesituation och Migrationsverket skriver att man i sitt beslut noggrant har vägt in Socialförvaltningen i Lunds utredning av familjesituationen:

”Migrationsverket anser att det är viktigt att Haddile ges möjlighet att lära känna sina föräldrar, något som både Socialförvaltningen i Lund och familjehemsföräldrarna arbetar för. Detta ska ske under så trygga förhållanden som möjligt. ”

– Vi har inga invändningar mot beslutet och vi kommer nu att jobba utifrån Migrationsverkets beslut. I övrigt kan jag på grund av sekretess inte ge några fler kommentarer, säger Anna Scholtz, kommunikationsastrateg på Socialförvaltningen i Lund.

Fick avslag

Haddile blev riksbekant under hösten 2012 då Migrationsverket beslutat att hon skulle utvisas till Frankrike för att återförenas med sin biologiska mamma.

Beslutet väckte kritik eftersom Haddile är född och uppvuxen i Sverige, bara kan svenska och har rotat sig i den fosterfamilj i Broby som hon bott hos större delen av sitt liv. Fosterföräldrarna har uttryckt en önskan om att få adoptera henne.

Haddile föddes i Lund, men kort efter förlossningen försvann mamman. Flickan vårdades den första tiden av en manlig bekant till mamman, men lades sedan in på sjukhus med undernäring och tecken på misshandel.

Tvångsomhändertogs

Lunds socialnämnd beslöt om tvångsomhändertagande och flickan kom till familjehemmet i Broby.

Migrationsverkets beslut om utvisning upphävdes av migrationsdomstolen i Malmö i oktober förra året. Ärendet sändes åter till Migrationsverket för förnyad prövning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet