Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid tillslaget hittades flera hundra djur – bland annat två krokodiler. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

900 djur beslagtogs från illegal djurhandel – se bilderna från tillslaget

Uppdaterad
Publicerad

760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar och två krokodiler hittades vid ett tillslag i Eslövs kommun för två år sedan.

Nu åtalas en man för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Åklagaren menar att mannen systematiskt under flera års tid har handlat med skyddade djurarter.

Våren 2018 gjordes tillslaget som resulterade i att hundratals djur omhändertogs – bland dem fanns flera hotade djurarter, som det är helt förbjudet att handla med. Många av djuren avlivades, andra kunde omplaceras till djurparker.

Bland annat hittades två dvärgkrokodiler, fem egyptiska kobror och 53 lädersköldpaddor.

Djuren ägdes av en man i 40-årsåldern som misstänks för att ha drivit en illegal djuraffär med djur som det är förbjudet att handla med.

Hade affärsplan i datorn

Åklagaren menar att handeln har pågått under sju års tid. Bland bevisningen finns annonser och chattar om försäljning och byteshandel samt en affärsplan som mannen hade i en dator.

Ytterligare en man åtalas för inblandning i vissa av brotten. Det handlar bland annat om djurplågeri då vissa av djuren bodde för trångt och hade för lite vatten eller mat. Länsstyrelsen har tidigare berättat att de även hittade giftormar som inte var inlåsta i sina terrarier.

Misstänks ha smugglat in 1 300 geckos

Den andra mannen misstänks också för att ha hjälpt till med att smuggla djur. Enligt åklagaren har han flugit till Marocko för att smuggla in runt 1 300 viltfångade levande hjälmgeckos till Sverige.

De åtalade männen nekar till brott. Den man som misstänks ha drivit handeln har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att han haft som hobby att föda upp och sälja bland annat ödlor,kungsboa, kungspyton och dabbagam, och att alla djur sålts med giltiga dokument – utom i ett fall.

Mannens försvarsadvokat säger till SVT Nyheter Skåne att han inte har hunnit ta del av åtalet, men att hans klient fortfarande nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer