Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Martin Svensson och Håkan Albrektsson har flera ton honung på lager. Bara de har tillsammans en mängd honung som motsvarar cirka 36 000 burkar. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Inköpsstopp för honung skapar problem för biodlare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns just nu ett stort överskott av honung i Sverige. Professionella svenska biodlare varnar för att många producenter kan tvingas lägga ner.

Både Håkan Albrektsson och Martin Svensson säljer till en honungsdistrubutör som satte inköpsstopp i våras. Mycket honung står därför osåld, bara i Martins förråd står det sex ton, och i Håkans står det tolv ton. Ett ton motsvarar tvåtusen burkar honung.

– Vi har inte fått signaler på att det inte går att sälja vår honung förrän nu, säger Håkan Albrektsson.

Hans företag producerar honung men erbjuder även pollinering till fruktodlingar och drottningavel.

Billig utländsk honung konkurrerar

Det finns flera saker som gör att det finns ett överskott på svensk honung: Biodling som hobby har blivit populärt och fler har egen honung och det har varit ett par bra honungsår som skapar överskott.

Dessutom vill svenskarna gärna ha flytande honung, något som den svenska floran inte kan ge. Överskott i utlandet pressar också priserna. Enligt SCB importerade Sverige 4 797 ton honung under 2022.

Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad, enligt intresseorganisationen Svenska bin.

Kan få konsekvenser för frukt och grönt

Konsekvenserna av att lokala biodlare försvinner är att livsmedelsproduktionen och matpriserna kan påverkas.

– Framförallt frukter halveras i skörden om bina skulle försvinna, säger Martin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.