Det nya häktet kommer innebära 70-80 nya arbetstillfällen i Kristianstad – något som kommunalrådet Peter Johansson (M) gläds över. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Häktet tredubblas i Kristianstad – Kriminalvården bygger nytt

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en skriande platsbrist inom kriminalvården i södra Sverige. Nu står det klart att häktet i Kristianstad utökas från dagens 29 platser till 100, i samband med att kriminalvården bygger ett nytt hus i anslutning till rättscentrum.

– Vi får leva med trångboddheten ett tag till, men det här är ett första steg för att hjälpa situationen, säger kriminalvårdschefen Richard Boström.

Södra Sverige är den region där platsbristen i kriminalvården varit svårast. I Kristianstad har det bland annat lett till att interner fått dela rum och ibland placerats i transportutrymmen.

– Vår räddning tidigare har varit det funnits platser på andra håll i landet, men nu är det platsbrist på de flesta håll, säger Richard Boström.

Det nya häktet innebär också nya arbetstillfällen i Kristianstad.

– Vi kommer nyanställa 70 till 80 personer. Det är huvudsak kriminalvårdare men även andra funktioner.

I videoklippet kan du se hur det nya häktet ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.