Hälften av de hittills nya fall av virusvariaten omikron i Sveriges kommer från Skåne. Foto: SVT

Hälften av Sveriges omikron-fall har konstaterats i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har nu elva fall av virusvarianten omikron konstaterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering. Av de nya fallen kommer fem från Skåne.

Av de nu totalt elva fallen i landet har sju personer varit på resa och bekräftats smittade med omikronvarianten vid hemkomst till Sverige. De övriga fyra smittade personerna har enligt Folkhälsomyndigheten haft ”nära koppling” till fall som smittats utomlands.

Det första svenska fallet av den nya varianten av covid-19-viruset upptäcktes hos en person i Skåne i slutet av november. Sedan dess har ytterligare fyra fall bekräftats i Skåne, uppger biträdande smittskyddsläkare Birgitta Holmgren för Kvällsposten.

Övriga fall har hittats i Stockholm och Jönköping.

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är relativt nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den.

Bland tidigare virusvarianter av särskild betydelse finns till exempel deltavarianten.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer