Än dröjer det innan björkarna kommit så här långt i Skåne. Men pollenallergiker uppmanas göra sig beredda på mycket björkpollen i år. Foto: Janerik Henriksson/TT

Håll kollen på pollen – mycket björk väntar

Publicerad

Snart är det dags att ta fram nässprej, ögondroppar och allergitabletter. Trots att i princip hela landet har snö så är pollensäsongen i antågande. Och i år finns det risk för mycket björkpollen, rapporterar TT.

Hassel och al, som vanligtvis blommar tidigt, uppmättes i Skåne redan i januari, en blomning som stannade av med kylan i slutet av februari.

– Men blir det plusgrader och sol så släpper de tidiga arterna pollen, säger Agneta Ekebom, pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet som driver sajten pollenrapporten, till TT.

Många allergiker

Enligt vårdguiden 1177 får ungefär en femtedel av landets tonåringar och vuxna pollenbesvär under våren och sommaren. Varför man är allergisk beror på flera saker, bland annat generna och hur ens immunsystem utvecklas.

Flest allergiker reagerar på björkpollen, som ofta blommar i april och maj. Hur mycket björken blommar, speciellt senare på våren, kan variera ganska kraftigt.

– Men i år finns det förutsättningar för rikligare blomning, säger Agneta Ekebom.

Björkarna tenderar också att blomma lite mer vartannat år.

– De kan inte satsa på pollenproduktion varje år, det krävs mycket energi för att producera pollen. Så då brukar det bli vartannat år. Sedan spelar sånt som väder också in, säger Agneta Ekebom.

Kan bli mycket björkpollen

Hur pollenallergier tar sig i uttryck är väldigt individuellt men vanliga symptom är nysningar, kliande ögon och att känna sig trött. För att slippa besvären kan man köpa nässprej, allergitabletter eller ögondroppar på apoteket, beroende på vad man har för besvär.

I extrema fall kan man få vaccin mot allergin, men det är en lång och kostsam behandling som tar flera år.

Exakt hur årets pollensäsong blir är svårt att säga i förväg då en hel del beror på vädret. Men blir det torrt, soligt och blåsigt så sprids pollen lätt och förutsättningarna ser bra ut för mycket björk i år.

Dags att förnya recept

De som reagerar på björk kan även reagera på hassel då de har liknande allergener och redan nu har allergiker hört av sig till pollenrapporten.

För den som vet med sig att allergibesvär är på väg, kan det vara en bra idé att nu fylla på i medicinskåpet och förnya eventuella recept, trots att snön dröjer sig kvar.

– Börja ta dina mediciner direkt när symptom uppträder, säger Teet Pullerits, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer