Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hamnkonflikt eskalerar – nu väntar medling

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags har konflikten i de svenska hamnarna eskalerat. När hamnarbetarna varslade om strejk, kontrade hamnarna med varsel om lockout. Nu möts parterna i medling.

Svenska hamnarbetare har idag inget kollektivavtal genom Hamnarbetareförbundet. Sveriges Hamnar har ett kollektivavtal för hamnarbetare med Transportarbetareförbundet. De organiserar flest hamnarbetare i Sverige Hamnarbetarförbundet söker nu ett eget kollektivavtal. Förhandlingar om detta har pågått under hösten mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna Sveriges Hamnar. De förhandlingarna slutade med att ett hängavtal erbjöds.

– Vi vill ha ett kollektivavtal likalydande med det som transportarbetarna har, säger Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

För att visa sitt missnöje och utöva press på arbetsgivarna, har Hamnarbetarförbundet varslat om strejk som bryter ut onsdagen den 23 januari under två timmar i tio av Sveriges hamnar, bland annat Malmös och Helsingborgs. Arbetsgivarna svarade då med att varsla om lockout.

Sveriges Hamnar vill slippa strejk

Enligt Sveriges Hamnars VD Joakim Ärlund har Hamnarbetarförbundet erbjudits ett andrahandsavtal som ska täcka rättigheterna som de saknar idag. Men Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal.

– Vi har ett kollektivavtal per branch, så därför har vi inte möjlighet att ge dem ett eget avtal. Vi menar att detta andrahandsavtal är vad de vill ha, säger Joakim Ärlund.

Joakim Ärlund hoppas slippa strejk, men har ändå svarat med lockout om strejken trots allt bryter ut.

– Även om det är strejk under några timmar påverkar det hela arbetsdagen, säger Joakim Ärlund.

Hoppas på lösning

I helgen sätter sig tre medlare ner tillsammans med parterna för att försöka lösa konflikten. 

–  Min största förhoppning är att vi lyckas lösa den här knuten så att vi kommer fram till och kan teckna ett kollektivavtal, säger Eskil Rönér.

– Jag hoppas det kommer sluta i att det råder arbetsfred och lugn och ro, säger Joakim Ärlund.

I Malmö är drygt hälften av hamnarbetarna med i Hamnarbetarförbundet, i Helsingborg är siffran drygt två tredjedelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.