Leslie Walke är en av de frivilliga på akuten i Lund. Foto: Linda Ekström/SVT

Han är ljusglimten under den tröstlösa väntan på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som blir liggande kvar på akuten i väntan på en vårdplats, kan ofta inte ordna mat och dryck på egen hand.

Inte sällan är det då Röda korsets volontärer hjälper till.

Leslie Walke är en av de frivilliga på akuten i Lund.

– Hej, jag heter Leslie och jobbar för Röda Korset. Om det är något du behöver, så säg bara till så hjälper jag dig, säger Leslie Walke till en patient som ligger i korridoren på akuten i Lund.

Den här dagen är det många patienter på plats. Ibland vill de ha en smörgås eller ett glas vatten. Ibland räcker det med ett samtal.

– Många upplever det som traumatiskt att besöka akuten, så ofta handlar det om att bara sitta ned och försöka att lugna ner dem, säger Leslie Walke.

TV: Se inslaget här

Leslie Walke besöker akuten i Lund varje måndag. Det har han gjort i 18 månader nu, men han betonar att han inte ersätter vårdpersonal.

– Vi är ett komplement. Verksamheten fungerar utan oss, men vi är, så att säga, grädden på moset. Och jag tror att personalen uppskattar det också, säger han.

Kan bli liggande i flera dygn

Bristen på vårdplatser gör att patienter kan bli liggande på akuten i flera dygn. Förra veckan träffade vi Anna Lundqvist vars man tillbringade 52 timmar på akuten i Lund innan han flyttades till en ortopedklinik.

– Den som hjälpte oss mest var faktiskt Leslie. Han lyckades bland annat få fram mat till min man, sa Anna Lundqvist då.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har noterat anhopningen på landets akutmottagnignar och ska i höst granska vilka patientrisker det medför .

– Vi har fått kännedom om fall där det har funnits brister i både övervakning och omvårdnad, säger Erika Nilsson, inspektör på IVO avdelning syd.

Kommer besöka fler städer

Personalintervjuer, enkäter till patienter och oanmälda besök kommer göras på bland annat akutmottagningarna i Lund, Malmö och Kristianstad.

Röda Korsets volontärer finns på flera akutmottagningar i Skåne och känslan av att kunna göra skillnad är det som driver Leslie Walke.

– Har jag hjälpt en person att må lite bättre här på akuten, då känns det jättebra när jag går härifrån säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.