Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar utredningskonsulten Michael Svalenius om de vanligaste anledningarna till att människor olovligen hyr ut i andra hand. Foto: Anna Palmgren/SVT

Han jagar olovliga andrahandsuthyrningar – här är vanligaste fusket

Publicerad

Skilsmässa i syfte att hyra ut ett boende och att mjölka studenter på pengar. Det är vanliga anledningar till olovlig uthyrning. Michael Svalenius sadlade om från polis till att jaga folk som fuskar i Lund och Helsingborg.

Olovliga andrahandsuthyrningar är ett vanligt förekommande problem, vittnar Michael Svalenius om. Därför har han anlitats för att hitta dem som fuskar.

Sedan sex år tillbaka jobbar han som utredningskonsult med uppdrag från de kommunala bostadsbolagen i Lund och Helsingborg. Väl i lägenheterna möter han bland annat människor som betalar skyhöga hyror eller har lurats till Sverige och befinner sig i utsatta positioner.

I flera fall upptäcker den här yrkesgruppen även andra oegentligheter och kan då lämna information till exempelvis polisen eller Skatteverket.

Se Michael Svalenius berätta om de vanligaste anledningarna till olovlig andrahandsuthyrning i klippet ovan.

Åtal för olaga hot

Oftast löser sig situationen genom dialog. Men det händer att de som blir påkomna eller inte håller med blir otrevliga. Nyligen åtalades en man i Lunds tingsrätt för tre fall av olaga hot mot Michael Svalenius.

– Jag upplever att han inte vill att jag ska utreda honom, säger han.

Vid ett av tillfällena ska hotet ha uttalats inför en förhandling i hyresnämnden. Den åtalade mannen nekar till brott.

Tusentals tvister om boende

Hos det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, var det cirka 55 bostäder som sades upp på grund av olovlig andrahandsuthyrning under 2022 och 2023. Motsvarande siffra hos Helsingborgshem var cirka 100.

Hyresgäster kan även få frågan prövad i hyresnämnden, om de inte kan komma överens med bostadsbolaget. Bara i Skåne hanteras över 3500 tvister per år, bland annat gällande olovlig andrahandsuthyrning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.