Janusz Zaczynski, husvärd på MKB i Malmöstadsdelen Sorgenfri, ställer ut på gallerinatten. Foto: MKB

Han räddar tavlor från soptunnor – ställer ut på gallerinatt

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Malmös konstvärld upp sig för den traditionsenliga Gallerinatten. I år firar evenemanget sitt 20-årsjubileum och en del av verken som visas upp är rena skräpet...

Åtminstone tycks de ha varit det i innehavarnas ögon, de många bortkastade konstverk som räddats ur kommunala fastighetsbolaget MKBs soprum och containrar.

Under Gallerinatten visas den udda samlingen upp, passande nog i ett skyddsrum.

– Tja, jag tyckte synd om konsten helt enkelt. Det var därför jag började samla ihop sådant folk hade slängt, berättar Janusz Zaczynski, husvärd på MKB i Malmöstadsdelen Sorgenfri.

Räddat konstverk från soptunnan

Han är mannen bakom den kulturbevarande insatsen och har under årens lopp räddat ett 100-tal verk undan glömskan – ur miljörum, containrar och övergivna källarförråd.

– En hel del är också föremål ur dödsbon som inget kunnat eller velat ta hand om. Till slut blev samlingen så stor att den fick flytta in i ett skyddsrum. Där hänger den säkert, till och med i händelse av krig, försäkrar Janusz.

Visningen av skyddsrummet på Båstadsgatan 4A är blott ett i raden av möjliga stopp under Gallerinatten, som pågår klockan 18-24 på lördagskvällen.

– Årets Gallerinatt är den tjugonde i ordningen och till vår stora glädje är antalet anmälda deltagare rekordstort, 54 stycken. Det finns med andra ord ovanligt mycket att välja mellan detta jubileumsår, säger projektledare Linnéa Jahn på Konstfrämjandet Skåne.

Gallerinatten kom till 1997 efter en idé av konstnären Lennart Alves och är fortfarande unik genom greppet att under en kväll öppna upp så många som möjligt av en hel stads konstinstitutioner och gallerier. Allt är gratis att besöka.

– Lund har ju sin Kulturnatt som spridit sig till många andra städer, men Gallerinatten med sin specifika inrikting på bildkonst finns fortfarande bara i Malmö. Kanske för att förutsättningarna är så bra här, ett stort utbud av gallerier och andra mötesplatser som det är lätt att ta sig runt mellan, berättar Linnéa Jahn.

Efterfest med performance

Gallerinatten går att utforska på egen hand eller tillsammans med andra. Det ordnas kostnadsfria rundvisningar på flera olika språk – till fots, med buss eller på egen cykel. Sedan tidigare finns möjligheten att guidas runt av teckenspråkstolk och nytt för i år är att konstupplevelserna även förmedlas genom syntolkning.

– En annan nyhet är att vi följt upp förslagen från tidigare år om ännu fler kontaktskapande arrangemang. Många, inte minst de yngre besökarna, brukar säga att de vill kunna fortsätta fira Gallerinatt även efter tolvslaget, säger Linnéa Jahn.

Därför ordnas en officiell efterfest i klubbmiljö på Moriska Paviljongen i Folket Park med åtta olika DJs. Den bärande idén för Gallerinatten är att göra konsten tillgänglig för alla.

– För många kan det kännas lite läskigt att kliva in på ett galleri, en värld som i mångas ögon upplevs som lite sluten och exklusiv. Vi vill förstås visa att det inte alls är så. Och att döma av de mellan 500 och 1000 människor som normalt besöker varje utställare, tycker vi faktiskt att vi lyckats ganska bra, menar Linnéa Jahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.