Foto: Partik Cegrini/SVT

Han söker frihet genom kameralinsen

Uppdaterad
Publicerad

Han har porträtterat Nelson Mandela, Ingmar Bergman, Tomas Tranströmer och Andy Warhol bara för att nämna några. Nu är han aktuell med fotoutställningen Hans Gedda 360° på galleri Fabriken i Bästekille, utanför Kivik.

I vanliga fall ber kändisar fotografen Hans Gedda att porträttera dem. I detta fallet bad Hans sina kontakter på svenska UD att fråga Nelson Mandela om Gedda fick porträttera honom. Året var 1990. Mandela hade suttit 27 år i fängelse och svaret var ja. Den dåvarande svenska utrikesministern Sten Andersson fick assistera världsfotografen. Två ANC-killar stegade in på Pierre Schoris rum på UD, där Hans Gedda hade satt upp en fond.

– Nelson Mandela är nervös för den här fotograferingen och skulle helst vilja slippa.

Då pekade Sten Andersson på Hans och sa:

– Det där är Olof Palmes fotograf.

20 sekunder senare var Nelson Mandela på plats. Efter några bilder frågade Hans:

– Skulle du kunna ha handen Sign of freedom i pannan istället för vid axeln?

Då skrattade Mandela till och Hans passade på att ta en bild. Efter det hade Gedda bara två exponeringar kvar. Sten Andersson höll blixten för högt, så skuggan gick ner från näven långt över näsan på Nelson Mandela. Nu fanns det bara en exponering kvar. Då drog Gedda ner Stens hand och blixten kom i rätt läge. Hans brände av sista exponeringen och den berömda bilden av friheten satt på filmen.

Första kameran som 12-åring

Hans Gedda knäpper i vanliga fall bara av några bilder. Sen sitter det där...det magiska...ögonblicket. En fotosession varar i ca 25 minuter sen är det över.  

– När bilderna blir magiska är det precis som om någon annan har styrt mig.

– Jag har en inre röst som säger gör så här! Det känns i hela kroppen. Lyssnar jag inte på den så blir det inte bra.

Han fick sin första kamera av sin far i julklapp när han var 12 år nu är han 73. Hela livet har han varit en sökare.

– Jag har hela tiden sökt...sökt nån frihet...ju äldre jag blir inser jag att det var frihet jag sökte och då hittade jag kameran. Nu förstår jag att det här är enda sättet att bli fri. Det är mitt sätt att leka Gud, säger Hans Gedda med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.