Reine Jönsson har uppfunnit ett nytt instrument – och ljudet påverkas bland annat av hur man rör tygdjurets armar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Han spelar klassisk musik – på tygdjur

Publicerad

Tonsättaren Reine Jönsson från Näsum har alltid tyckt om tygdjur och har sedan två år utvecklat en orkester med tygdjursinstrument. I helgen är det dags för tygdjurstrions första framträdande.

Genom att röra tygdjurinstrumentens armar på olika sätt får Reine Jönsson fram ljud via sensorer som han kopplat till en dator med högtalare.

Han har genom åren skrivit bland annat operor och musik till symfoniorkestrar. Under söndagens konsert på Ifö center i Bromölla är det i stället en katt, en uggla och en panda som är instrumenten. Tre kammarmusiker utrustade med varsitt tygdjursinstrument ska framföra ”Tygdjurssonaten” som Reine Jönsson skrivit.

”Går att göra väldigt roliga ljud”

– Jag är ljudnörd, tonsättare och jag älskar musik. Jag har också hållit på med datorer och datorljud. Vid något tillfälle upptäckte jag att man kan göra väldigt roliga ljud i realtid, säger Reine Jönsson om hur han kom på idén om tygdjursinstrument.

I videoklippet visar Reine Jönsson sitt tygdjursinstrument Nallen och berättar varför det blev just tygdjur han utformade sina nya instrument som.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.