Den här vintern har föreningen Fågelskydd spillepeng åkt ut på ett 100-tal tips om sjuka fåglar. Foto: Kenneth Bengtsson/Firas Razak

Han tar hand om smittade fåglar – rekordmånga fall i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet larm om misstänkt fågelinfluensa bland vilda fåglar har ökat kraftigt under vintern. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är detta det största utbrottet i modern tid.

Fågelskydd spillepeng tar hand om skadade fåglar i Malmö-Lundregionen. Den här vintern har föreningen åkt ut på ett 100-tal tips om sjuka fåglar. I runt hälften av fallen handlar det om fågelinfluensa.

– Vi har lärt oss känna igen symptomen. Konstiga rörelser, apatisk hållning och att de går i cirklar, säger Kenneth Bengtsson, verksam i Fågelskydd spillepeng.

Redan i november var antalet smittade fåglar ovanligt högt och fortsatte öka under februari och mars.

– Vi är ganska säkra på att vi hanterat ett 50-tal influensadrabbade fåglar. Som mest ha vi haft sex stycken på en dag, säger Kenneth Bengtsson.

Sprids med flyttfåglar

SVT har tidigare rapporterat om att fågelinfluensan drabbat Skåne ovanligt hårt i år och tusentals tamfåglar har fått avlivas. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedömer att influensan sannolikt har kommit med flyttfåglar som under sin genomresa spridit smittan till lokala fågelarter.

– Fågelinfluensa är definitivt inget nytt. Det har funnits i alla tider, men detta lär vara det största utbrottet i modern tid, säger Kenneth Bengtsson.

”Måste avlivas”

Enligt Kenneth Bengtsson avlivas de fåglar som har konstaterad eller misstänkt fågelinfluensa.

– De måste avlivas för att få bort smittan helt enkelt. Annars är ju vår vilja att rädda och få tillbaka fåglarna, men det är inte alltid det går, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det väldigt ovanligt att människor smittas av fågelinfluensan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.