”Denna nya nål är helt slät så att bakterierna stannar på utsidan när den går in”, berättar Andreas Forsvall, överläkare på urologen på Helsingborgs lasarett. Foto: SVT/Kenneth Sundin

Han uppfann nålen som kan rädda liv vid provtagning i prostata

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas många hundra män av en svår infektion som blodförgiftning efter att deras prostata undersökts med provtagningsnål via ändtarmen. Nu har ett forskarlag i Helsingborg/Lund tagit fram en nål som minskar risken att drabbas.

Nålen är till skillnad mot den som använts i decennier helt slät. Läkaren som kom med själva idén jämför den med en torpeds rörelse i vatten.

Varje år genomgår 30 000 män en undersökning av sin prostata i jakt på tumörer. Efter att ha röntgat prostatan delar man in den i ett rutmönster. Med en ultraljudsstav i vilken det löper en liten ihålig nål, gör man ett antal vävnadsuttag från prostatan.

Risk för infektion

Nålen förs in genom ändtarmens vägg och här finns en risk att bakterier följer med och letar sig ut i blodomloppet.

– Och med en snabbt ökad antibiotikaresistens ökar infektionsrisken, säger Andreas Forsvall, överläkare på urologen på Helsingborgs lasarett och som själv gör flera prostatabiopsier i veckan.

Patent för världsunik uppfinning

Han har därför uppfunnit en ny typ av nål som faktiskt är världsunik.

– Vi har gått igenom all forskning och dessutom fått patent.

Den nål som hittills använts under många decennier har en liten klack som kan föra in vävnad och bakterier.

– Denna nya nål är helt slät så att bakterierna stannar på utsidan när den går in, ungefär som en torped rör sig i vatten.

Varför har ingen kommit på detta tidigare?

– Det är den absolut vanligaste frågan jag får, säger Andreas Forsvall med ett småleende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.